Grootste nieuwbouwopdracht ooit voor scheepswerf en machinefabriek LUYT

Den Oever, 23 augustus 2018

Grootste nieuwbouwopdracht ooit voor scheepswerf en machinefabriek LUYT:
bouw 35m lange boomkorkotter BM 100 “Georgina of Ladram” voor Waterdance Ltd.

Machinefabriek LUYT in Den Oever heeft officieel opdracht gekregen voor de bouw van een 35,25 meter lange boomkorkotter. Het betreft de nieuwste aanwinst van Waterdance Ltd van de Engelse familie Carter (eigenaar Rowan Carter en Robin Carter).

“We zijn zeer verheugd over de samenwerking met Waterdance”, zegt Jacoline Luijt. “We werken al geruime tijd samen met betrekking tot de bouw van een 15 meter lang Brits krabbenvissersvaartuig (Crabber Vivier “Nichola of Ladram” met registratienummer E 1) die dit jaar al eerder bij ons in opdracht is gegeven door Waterdance en waarvan het casco begin september op onze werf in Den Oever wordt verwacht voor de verdere afbouw”.

De BM-100 is met een lengte van 35,25 meter, een breedte van 8,70 meter en een diepte van 5,20 meter echter van een hele andere orde. Al bijna een jaar is er met Waterdance nauw overleg om een toonaangevend schip te ontwikkelen. De samenwerking toont het vermogen van LUYT om op maat gemaakte oplossingen voor onze klanten te creëren. We verheugen ons erop om onze gezamenlijke visie ook echt in de vaart te brengen. Met de bouw van een schip van deze grootte zetten we een nieuwe standaard”, voegt Luijt toe. We hebben vanaf de eerste conceptfase transparant en gezamenlijk met Waterdance gewerkt om een oplossing te bieden die aan hun verwachtingen voldoet.”

De BM 100 wordt ingezet voor boomkorvisserij. Op deze manier wordt o.a. tong, schol en inktvis gevangen voor de Engelse kust. Het schip zal hoofdzakelijk vanuit thuishaven Brixham gaan vissen.

Op 4 september aanstaande zal bij Cascobouwer Las – en Constructiebedrijf Staal Friesland BV/IBIS de kiel gelegd worden van de BM 100. Het casco wordt in het voorjaar van 2019 in Den Oever verwacht voor verdere afbouw. Het schip draagt de naam “Georgina of Ladram” en is vernoemd naar een kleindochter van een de eigenaren.

LUYT heeft het ontwerp in eigen beheer ontwikkeld en uitgewerkt in samenwerking met Marimecs marine design & engineering. Het schip wordt uitgerust met een elektrisch aangedreven 10-trommel vislier van eigen fabricaat, een schroef en tunnel van 3,2 m en een 1000 pk ABC hoofdmotor. LUYT is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het complete nieuwbouwtraject: van ontwerp, cascobouw, afbouw tot en met inbedrijfstelling en oplevering.

De grote rederij Waterdance is een goede en tevreden klant in Den Oever. Al geruime tijd verzorgt LUYT het onderhoud aan de vloot van Waterdance. De BM 188 heeft vorige jaar een grote refit ondergaan, de boomkorkotters E 33 en de E 198 lagen recent nog in de haven van Den Oever voor onderhoud aan onder meer de hoofdmotor en vislier, en komen al een aantal jaar voor onderhoud naar Den Oever.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Reacties zijn gesloten.