Lieren

LUYT is een vooraanstaande lierenproducent en levert innovatieve hoge kwaliteitslieren voor toepassingen in de visserij, offshore, baggersector, sleepwereld en olie & gas industrie.

Lieren, onze specialiteit

LUYT heeft zich ontwikkeld tot een betrouwbare internationale partner voor liersystemen wereldwijd. Een lier van LUYT is een lier voor het leven. LUYT heeft een eigen ontwerp- en engineering afdeling waar lieren worden ontworpen in 3-D computer programma’s. Lieren worden ontwikkeld gebaseerd op regelgeving en voorschriften van gerenommeerde classificatie bureaus, ISO standaarden en vele jaren LUYT ervaring. LUYT lieren zijn ontworpen voor een lange levensduur en een storingsvrije operatie. Al onze lieren worden ontworpen, gebouwd en getest in onze fabriek in Den Oever. Indien gewenst kunnen onze testen worden gevolgd en gecontroleerd door classificatie bureaus (LRS, GL, DNV, RINA of anderszins). Sinds 1960 heeft het bedrijf uit Den Oever al meer dan 1000 lieren afgeleverd en van de eerste exemplaren zijn nog steeds enkele in bedrijf. Waar de eerste lieren met een trekkracht van maximaal tien ton vooral gebouwd werden voor viskotters, is de aandacht nu evenzeer gericht op de offshore. Deze lieren beschikken over een trekkracht van honderd ton en worden gebruikt op grote pontons. Opvallend: ze zijn zeer stil.

wat we doen

LUYT lieren zijn sterk, stil, betrouwbaar en duurzaam.

De lierenbouwer wil zich vooral onderscheiden in aanpak, werkwijze en service. Iedere lier wordt op maat gemaakt en de klant wordt nauw betrokken bij de ontwerpfase, het bouwen en de oplevering zodat het uiteindelijke resultaat geheel conform de wensen is. Op basis van een bestek van eisen en een gesprek met de lierspecialisten van LUYT wordt een basisontwerp gemaakt met daarin verwerkt de trekkracht en de belangrijkste technische eigenschappen. Vervolgens worden met de klant verdere eisen en wensen besproken zodat een definitief ontwerp gemaakt kan worden, inclusief een uitgewerkte prijsopgave. Dan volgt de periode van draaien en lassen. Al deze werkzaamheden vinden plaats in de eigen machinefabriek in Den Oever die voorzien is van een draaierij met geavanceerde apparatuur en werk- en draaibanken.

Na lierbouw, transport en opbouw komt LUYT de oplevering en inbedrijfstelling verzorgen aan boord. Alles wordt getest: de trekkracht, de houdkracht, de remmen, alles moet conform de beschrijving zijn. Service engineers van LUYT verzorgen deze commissioning in Den Oever maar ook op locatie. Onze technische engineers installeren onze lieren wereldwijd. Zij kunnen de lieren ook testen op locatie.

Onze producten hebben een lange levensduur. Na een grondige revisie zijn onze producten gereed voor een tweede operationele leven. Veel lieren die LUYT al in de jaren ’60 bouwde zijn nog steeds in gebruik. Na onderhoud en revisie hebben de lieren nog niets aan trekkracht ingeboet. Lieren worden voorzien van op afstand bedienbare pneumatische besturingssystemen en worden hydraulisch, elektrisch of met diesel aangedreven door middel van een hydraulische- of elektrische aandrijving of dieselaandrijving.

Onze service engineers reizen naar alle windstreken voor service en reparaties aan onze lieren. Ook voor service en reparaties aan andere merken lieren kunt bij ons terecht, waaronder Ridderinkhof, Brusselle, Bodewes etc.

LUYT heeft in de loop der jaren diverse draadgeleidingsystemen ontworpen en geleverd. Deze systemen kunnen variëren van een zeer eenvoudige uitvoering tot computer gestuurde draadgeleidingen. Naast blokken, schijven, kluizen en koppen kunnen kruisassen, schommelassen en gestuurde draadgeleidingen geleverd worden. Bij vrijwel elke toepassing wordt de draaggeleiding klant- en toepassingsgericht ontworpen, geproduceerd en geplaatst.

Lieren voor elke type visserij worden geleverd aan vrijwel alle West-Europese kustlanden. De enorme kennis die is opgebouwd met lierbouw voor visserij is ook inzetbaar voor andere industrie. LUYT is ook lierproducent voor de offshore en sleepwereld, baggersector en olie & gasindustrie met opdrachten in het Midden-Oosten, en Zuid-Amerika.

Uniek lierontwerp voor sleepboten/tugboats

Ten behoeve van twee carrouselslepers van Multraship uit Terneuzen heeft LUYT een lichte en krachtige lier ontwikkeld welke bevestigd is op een ring die kan ronddraaien om het stuurhuis, aan een carrousel. Vandaar ook de naam carrouselsleper/Carrousel Rave Tug (CRT). Aan dit sleepbootontwerp is jarenlang onderzoek/ontwikkeling uitgevoerd en hiertoe is een ontwerpteam opgezet. LUYT maakt als lierspecialist deel uit van dit team. Het grote verschil tussen een carrouselsleper en traditionele sleepboten is dat de sleepkabel niet aan lieren aan de achterzijde is bevestigd, maar aan een door LUYT ontwikkelde lier, welke bevestigd is op een ring rond het stuurhuis. De kans op kapseizen bij het slepen is praktisch nihil. Grote zeeschepen kunnen ermee worden gesleept op een hogere snelheid. En in het kader van duurzaamheid: het brandstofgebruik is 25 procent lager en de CO2-uitstoot zelfs 45 procent minder.

Maritime Shipping Award

Voor de ontwikkeling van deze innovatieve carrouselslepers -uitgerust met LUYT lier- mocht Multraship en ontwikkelingspartner Novatug de prestigieuze Maritime Shipping Award van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR) in ontvangst nemen.

projecten

bekijk ook

Scheepsdokkingen
Snelle droogzettingen van alle typen beroepsvaartuigen in hypermoderne schepenlift.
scheepsdokkingen
Nieuwbouw
Toonaangevende scheepsbouwer voor duurzame schepen met maximaal comfort en efficiëncy.
BM100