Carrouselslepers van Multraship -uitgerust met LUYT lier- gedoopt

De twee nieuwste aanwinsten van het sleep- en bergingsbedrijf Multraship uit Terneuzen, de carrouselslepers Multratug 32 en 33, zijn zaterdag 7 september jl. op de Wereldhavendagen in Rotterdam gedoopt.

Foto: Minister Cora van Nieuwenhuizen doopt de Multratug 33. © Multraship, Mark Neelemans

LUYT heeft een lichte en krachtige lier ontwikkeld voor deze slepers welke bevestigd is op een ring die kan ronddraaien om het stuurhuis, aan een carrousel. Vandaar ook de naam carrouselsleper. Aan dit sleepbootontwerp is jarenlang onderzoek/ontwikkeling uitgevoerd en hiertoe is een ontwerpteam opgezet. LUYT maakt als lierspecialist deel uit van dit team.

Foto: LUYT lier (in geel) geplaatst op een ronddraaiende ring om het stuurhuis van de nieuwe slepers.

Het grote verschil tussen een carrouselsleepboot en traditionele sleepboten is dat de sleepkabel niet aan lieren aan de achterzijde is bevestigd, maar aan een door LUYT ontwikkelde lier, welke bevestigd is op een ring rond het stuurhuis. De kans op kapseizen bij het slepen is praktisch nihil. Grote zeeschepen kunnen ermee worden gesleept op een hogere snelheid. En in het kader van duurzaamheid: het brandstofgebruik is 25 procent lager en de CO2-uitstoot zelfs 45 procent minder.

Maritime Shipping Award
Voor de ontwikkeling van de innovatieve carrouselslepers mocht Multraship en ontwikkelingspartner Novatug vorig jaar de prestigieuze Maritime Shipping Award 2018 van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR) in ontvangst nemen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Reacties zijn gesloten.